Internet TV

Thursday, July 24, 2008

PANDUAN MENCERDASKAN MINDA



Amalan pemakanan

1. Madu Lebah

“Madu itu menguatkan roh(kerohanian).Madu menambah kerajinan dan semangat,membuka selera makan,memelihara kemudaan dan menolong melancarkan ucapan.
Kandungan Madu Lebah:
· Vitamin A,C,E&K, B-Kompleks

KEISTIMEWAAN MADU LEBAH(makan 1 sudu besar sebelum tidur)
1. Tidak mengganggu selaput dinding sistem penghadaman.
2. Mudah dan cepat diasimilasikann oleh badan
3. Membekalkan tenaga yang diperlukan oleh badan dengan cepat
4. Membantu memulihkan tenaga ahli sukan atau seseorang yang menggunakan tenaga dengan banyak.
5. Walaupun mengandungi gula,tetapi gulanya jenis yang mudah dan serasi dikendalikan oleh buah pinggang.
6. Ia mempunyai kesan laxative semulajadi bagi melawas pembuangan air besar
7. Amat berkesan bagi menenangkan tubuh dan akal fikiran
8. Madu menjaga jantung dan menjauhkan sejuk dari dada.Ia boleh memberi perlindungan dari pelbagai jenis penyakit.
9. Hati orang yang beriman itu manis dan kerana itu ia suka kepada kemanisan (madu)
10. Ia baik untuk kesihatan, boleh memberi tenaga dan mencerdikkan akal.

HALIA

1. Menyegarkan dan menguatkan urat saraf
2. Kepanasannya boleh menghancurkan dan menghilangkan kahak atau lendiran.
3. Membetulkan perjalanan darah dalam tubuh
4. Menguatkan ingatan.




SUSU

Khasiat Susu
1. Membantu menambahkan tenaga fizikal
2. Menguatkan tulang belakang
3. Mengelokkan otak
4. Meningkatkan kecergasan akal
5. Menajamkan penglihatan
6. Menghindari penyakit lupa
7. Menghilangkan suhu panas badan dan jantung
8. Isteri yang mengandung hendaklah banyak minum susu kerana susu akan menambahkan kecerdasan otak bayi dalam kandungan.

Cara minum Susu

Minum terus
Campurkan dengan minuman lain,campurkan bersama: 7 biji
Buah badam dan 21 biji kismis
Selepas minum basuhlah mulut kerana di dalam susu ada lemak

KISMIS

Khasiat kismis
1. Baik untuk kerongkong
2. Menghilangkan batuk
3. Menghilangkan balgham (kahak)
4. Menormalkan kandungan air kencing
5. Menguatkan perut
6. Menyejukkan perut
7. Membantu mencergaskan akal
8. Mencerdaskan minda
9. Menguatkan saraf
10. Menghilangkan penyakit hempedu
11. Menghilangkan keletihan
12. Mengelokkan jantung
Cara makan kismis:
Bagi para pelajar elok amalkan memakan kismis tiga kali sehari:
Sebelum sarapan pagi,tengahari,sebelum tidur malam
Sebanyak 7 biji sekali makan,jumlah 2 biji sehari.

MINYAK SAPI

“Lemak lembu (minyak sapi) lembut dan enak,boleh memecahkan bisul dipermukaan kulit. jika ia dicampurkan dengan madu dan buah badam akan melegakan masalah kerongkong serta menyembuhkan penyakit batu karang. Jika dicampurkan dengan madu sahaja ia boleh dijadikan penawar keracunan,sengatan kala jengking dan ular.”
“Memakan minyak sapi boleh merawat menyembuhkan hati serta membasmi kelupaan. ”

LOBAK MERAH{CARROT}

Khasiat lobak merah
Amat baik untuk gigi
Mengatasi keletihan
Mencegah jangkitan kuman dan bacteria
Menjaga sistem saraf
Awet muda
Mencerahkan mata
Mencegah serangan barah
Melawaskan buang air kecil
Membaikkan hati dan membasmi kelupaan

CARA MAKAN
Minum segelas air lobak merah setiap hari
Jika dimakan berlebihan terutama kanak-kanak boleh menyebabkan over active dan sukar mengawal pergerakan.

TELUR

Mengatasi masalah penyakit otak dan saraf:
Masalah lemah daya ingatan
Lemah daya tumpuan
Akal tumpul {benak}
Sering lupa
Badan dan urat saraf sering letih kerana memerah fikiran
Sering tertidur semasa membaca
Sering menguap
Tidak menat bekerja
Benci kepada kontradiksi
Tidak dapat mengawal marah
Pasif, Kanak-kanak degil

CARA MAKAN KUNING TELUR
Campurkan telur kuning separuh masak dengan madu lebah
Tumbuk dengan 7 biji buah badam
Makan setiap malam sebelum tidur

BUNGA CENGKIH
Sifatnya yang panas dan baik bagi kesihatan hati orang yang bertubuh sejuk dan juga melancarkan perjalanan darah.

WANGI-WANGIAN{KASTURI}FUNGSI:
Menguat menenang dan meriangkan jiwa
Mencerdaskan akal dan menyihatkan otak
Menghilangkan ketakutan dan kebimbangan
Menghilangkan debaran jantung
Menghilangkan sesak nafas
Melegakan lelah{asma}
Menyedarkan orang yang pengsan
Memperkuat organ dalaman
Menghilangkan gementar
Menghilangkan sejuk
Membuang angin yang berlebihan dalam tubuh
Menawarkan racun dan bisa binatang
Menjernihkan mata putih
Melanjutkan usia

Minyak zaitun, pegaga,kurma.
“kurma dapat menguatkan perut, hati, daya ingatan, menyuburkan pertumbuhan badan, menyembuh penyakit dan menjadi makanan dan minuman yang mengenyangkan.”

KACANG HAZEL
-Mengatasi masalah sakit kepala
-Menjaga kesihatan saraf
-Menghilangkan keletihan kerana banyak menggunakan tenaga fizikal dan otak
-Menurunkan kolesterol
-Memulihkan darah tinggi, menjauhi barah
-Memulihkan kencing manis
-Memperbaiki sistem saraf, sumber anti-pengoksidaan
-Membaiki sistem kelenjar
-Menguatkan sistem peranakan wanita

BUAH BADAM
Cara makan
Makan buah badam setiap pagi
*sebanyak 7 biji
*sebaik-baiknya dimakan bersama susu

AMBAR
Wangian ambar ini berfungsi untuk mengelak sebarang penyakit khususnya yang berkaitan dengan hati(hati jasmani). Jika minyak ambar disapu pada mana-mana bahagian badan ia akan meresap ke dalam badan dan boleh merangsang kelenjar(pineal gland) yg membantu mengaktifkan gerakan fungsi jasmani. Selain itu ambar juga berfungsi sepertimana kasturi & lain-lain bauan yg baik utk mencergaskan akal & minda.

BUAH BERANGAN
Buah berangan membantu mencerdaskan akal dan menghilangkan penyakit lupa.

BAWANG PUTIH
Memakan bawang putih sama ada mentah atau dimasak(dibakar) atau memakan minyaknya boleh menghilangkan (balgham/kahak). Balgham menyebabkan lupa. Menghilangkan balgham bererti menghilangkan penyakit lupa.

DAGING LEMBU,UNTA,ARNAB & BIRI-BIRI.
“Tuan, makanan yang paling lazat bagi penghuni dunia dan akhirat adalah daging”.{lembu}
Bertindak sebagai tonik untuk penyakit-penyakit hati, lemah jantung, buasir dan lemah tenaga batin. Jika dicampur dengan madu lebah (daging unta panggang bermadu), ia dapat mengatasi penyakit radang paru-paru,lelah,atuk berkahak(balgham), sengal-sendi, pendarahan sebelum bersalin, hilang selera makan, sakit kuning dan bengkak hati.{unta}
Daging arnab boleh mengatasi masalah penyakit hati, paru-paru, lemah jantung, hilang daya ingatan dan lemah tenaga batin.
Ianya amat baik untuk menambah darah merah, mempercepatkan proses penghadaman, menaikkan suhu badan dan meningkatkan daya ingatan.

TELUR BURUNG MERPATI.
Dapat membantu seseorang petah bercakap lebih awal. Juga boleh mengelakkan penyakit mental.


TEMBIKAI
“Makanlah tembikai kerana didalamnya ada banyak kebaikan. Ianya makanan, minuman,perangsang kepada pertumbuhan gigi,sebagai pewangi,pembersih pundit-pundi kencing,menambah air tulang belakang, menghindarkan sejuk dan membersihkan kulit.”
“Makanlah ini dengan gigi kamu, kerana ini adalah antara perkara yang halal diatas bumi. Jusnya adalah rahmat dari Allah dan kemanisannya dari syurga.”
“Allah merahmati orang yang memberi makan kita dengan buah tembikai ini.”
“Allah akan melimpahkan rahmat kepada orang yang memberi kita, yang memakannya sekarang dan kepada sesiapa yang memakannya dari golongan umatku dari sekarang hinggalah kepada Hari Kebangkitan.”

Amalan memakan buah-buahan.

Makanlah buah oren kerana ia mengemaskan bebenang jantung dan menambahkan fikiran.
Makanlah buah anggur satu persatu kerana cara ini lebih berkhasiat.
Makanlah buah terung dan berbanyakkan memakannya. Barangsiapa yang memakannya sebagai ubat maka baginya adalah ubat.
Peria baik untuk kencing manis,darah tinggi, demam panas, masalah hati, anti tumor, melawas buang air besar, reumatisma, asma, membunuh cacing dalam perut dan usus serta masalah wanita.
Labu menambahkan fikiran dan akal.
Hindarilah buah-buahan di hujung musim kerana ia membawa penyakit kepada badan.
Tidak mengambil makanan masam seperti jeruk dan epal hijau.

No comments: